Hidrogeológiai felmérés

Szerdán indul a Nagytarcsa alatt húzódó vízbázis feltérképezése

Nagytarcsa megfelelő mennyiségű vízellátásának fejlesztéséhez alapvető feltétel, hogy a közműszolgáltató a lehető legpontosabb információkkal rendelkezzen arról, milyen vízkészletek érhetők el a település területén. Ez az ismeretanyag alapjaiban határozza meg a hosszú távú fejlesztések irányát.


A hidrogeológiai felmérést végző cég a település területén az itt látható áttekintő térképen jelölt szakaszokon fog méréseket végezni. Ezekkel a mérésekkel 200-250 m mélységig tudják meghatározni a különböző rétegeket. Ezekből az adatokból tudnak következtetéseket levonni, hogy hol és milyen mennyiségben lehet vízkészlet.

A térképen jelölt szakaszok hozzávetőlegesek, mérés közben lehetnek eltérések. A vizsgálatokat elektromos mérésekkel végzik, ehhez öt méterenként elektródákat helyeznek ki, amelyek segítségével egyenáramot vezetnek a felszín alá, különböző hosszúságú (1-2 km) szelvények mentén. Kérjük, hogy a mérések helyszínein ne érintsék meg a kábel mentén kihelyezett elektródákat. A mérések időtartama egy-egy helyszínen 3-5 óra, továbbá a talajban és a növényzetben nem okoz semmiféle kárt.

Esetenként elkerülhetetlen, hogy a mérési szelvények ne érintsenek magánterületeket, ebben az esetben kérjük a lakosság megértését és segítségét.
Fontos tudni, hogy ez az első lépés ahhoz, hogy a vízellátásunk hosszú távon is megoldott legyen. Mindannyian tapasztaltuk a nyári időszakban, hogy a jelenlegi kúthálózat és a Kistarcsa felől kapott vízmennyiség nem tudta fedezni az igényeket. Bár új lakóövezeti átsorolás már nincs, de várhatóan az engedéllyel már korábbról rendelkező és most beépülő területek miatt tovább fog növekedni Nagytarcsa vízigénye.

Tájékoztatás a Polgármesteri Hivatalban kérhető telefonon vagy elektronikus úton Barna Ervin képviselőtől (+3630-214-6396, barna.e@nold.io ), illetve Müller Gabriellától (+3670-459-0433, muszak3@nagytarcsa.hu ).

Türelmüket és közreműködésüket előre is köszönjük!