Nagytarcsai Szlovákok Önkormányzata

A Nagytarcsai Szlovákok Önkormányzatának munkájáról

Nagytarcsa története alapján a helyi szlovák nemzetiség háromszáz éves múltra tekint vissza. Gyökereink, elődeink egy akkor élő nyelvet, kultúrát, népviseletet, hagyományokat hagytak ránk. Ezen hagyományok megőrzésére, ápolására alakult meg az 1994- es választásokat követően a „Nagytarcsai Szlovákok Önkormányzata”. Feladatunk megőrizni nyelvünket, népviseletünket, népdal-néptánc kincsünket.
Megalakulásunk óta szervezzük a helyi szlovákok kulturális programjait.
Az elmúlt években szerveztünk körutazásokat Szlovákia és Csehország területére, amely az őshaza megismerését szolgálta és gyökereink felkutatását segítette. A kirándulások alkalmával, a szlovák nyelvgyakorlással, identitásunk megőrzéséhez járultunk hozzá. Önkormányzatunk az állam által kapott juttatásból a pályázatokon nyert, és a szponzoroktól kapott támogatásokból gazdálkodik.
A néphagyományok felkutatására, népdal-néptánc kincsünk gyűjtésére, színpadra állítására és átörökítésére 1996-ban megalakítottuk a “VENCOK” hagyományőrző népdalkört, melynek működését támogatjuk megalakulásuk óta.
A 2008-ban újjáalakult néptánccsoport működéséhez is hozzájárul önkormányzatunk. A Művészeti Alapiskola tánccsoportját nagytarcsai népviselettel láttuk el. Az önkormányzat gondozásában került kiadásra 2004-ben a “Nagytarcsa képekben”, melyet 2008-ban követett „Gyöngyszemek Nagytarcsáról” című magyar-szlovák nyelvű könyv melyre nagyon büszkék vagyunk. Közel 300-300 db eredeti fotót tartalmaz. (ezeket a nagytarcsai lakosoktól gyűjtöttük össze).
Minden évben megrendezzük a „Nemzetiségi napot” és a hozzá kapcsolódó időszaki kiállítást. Szlovák nyelvű Istentisztelettel kezdődik, majd a kiállítás megtekintésével folytatódik. Régi szlovák eredetű sütemények bemutatására és díjazására is sor kerül az est keretén belül, ami Kulturális programmal és hajnalig tartó bállal zárul.
Rendszeresen részt veszünk az Országos Szlovák Önkormányzat, a Budapesti Szlovák Önkormányzat, valamint a környező szlovák települések által szervezett kulturális programokon, bálokon, kiállításokon, színházi előadásokon. Jó kapcsolatot építettünk fel a környező települések szlovák kisebbségi önkormányzataival. Továbbra is az a célunk, hogy a ma Nagytarcsán élőknek bemutassuk a szlovák hagyományokat, és szerves részei legyünk a közösségi életnek. Terveinkben szerepel, hogy a szlovák nyelv tanulására lehetőség legyen már óvodás korban, és folytatni lehessen az általános iskolában. A szlovák énekek, táncok megőrzésre kerüljenek, ezért óvódás kórtól, korhatár nélkül, tervezzük az utánpótlás kinevelését a néptánccsoportnak és a népdal körnek. A sok hímzés, motívum megőrzésre kerüljön és megtanulhassa mindenki és felhasználhassa a mai korban is. A hagyományhoz hozzá tartozik a vallás is, további együttműködést kívánunk folytatni az egyházzal is. Folytatni kívánjuk az elkezdett gasztronómiai klub működését.
Reméljük, az elkövetkezendő években be tudjuk tölteni szerepünket a község életében. Nyitottak vagyunk minden új együttműködési lehetőségre. Szeretettel várjuk azokat a lakosokat, akik a szlovák kultúra fennmaradása és megóvása érdekében segíteni szeretnének, vegyenek részt testületi üléseinken, és rendezvényeinken.


NAGYTARCSAI SZLOVÁKOK ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐI
  • Szlaukó Istvánné elnök 70-387-4576 szlaukone.kati@gmail.com
  • Varga Gábor elnökhelyettes
  • Pataki Tiborné képviselő
  • Szalkai Gáborné képviselő
  • Fényes Mihály képviselő

Rendelet a Nagytarcsai Szlovákok Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról