Nagytarcsai Hagyományőrző Kulturális Egyesület

Civil szervezet neve: Nagytarcsai Hagyományőrző Kulturális Egyesület

Civil szervezet vezetője: Bátori László

E-mail címe: batori07@gmail.com

Telefonszáma: +36709349053

Honlapja: nagytarcsa-hagyomanyorzo.hu

Facebook-oldala: https://www.facebook.com/neptanccsoportnagytarcsa/?locale=hu_HU

 

A Nagytarcsai Hagyományőrző Kulturális Egyesület 1958-ban alakult csoporttá­; a település hagyományainak kulturális és tárgyi emlékeinek gyűjtését, terjesztését, illetve őrzését határozták el az alapítók. Az eltelt 65 évben hol tánccsoportként, hol népdalkórusként, hol mindkét formában terjesztették, óvták őseik rájuk hagyott értékeit. A több évtizedes munka és a folyamatos újjászerveződés mindig új lángokat vetett a csoport életére és munkájára. A 27 éve megújult és újra alakult „VENCSOK” Asszonykórus, a 15 éve újjáalakult tánccsoport mindig tudtak új lendületet adni egymásnak és éltették a település lakosságának érdeklődését, büszkék voltak magyarságukra, szlovák gyökereikre, a csoport és a település eredményeire.

2014-től egyesületként működnek, együtt őrzik, örökítik, őseik szellemi, kulturális és hitbéli hagyományait. A tánccsoport és az asszonykórus mellett egy kézimunkaklubot hoztak létre, ahol Nagytarcsa hímzésmintáit ismertetik meg az érdeklődőkkel. Kézműves tevékenységként még a horgolás, kötés és a gyöngyfűzés is szerepel a szervezeti formában történő hasznos időtöltésre, kikapcsolódásra.

Várják azokat a jelentkezőket, akik szívesen kipróbálnák magukat táncban, énekben, zenében, kézműves tevékenységben, és akik a saját hozott kultúrájukkal segítenék az eggyé kovácsolódást a település őrzött kincseivel és lakosságával.