Tájékoztatás

Tisztelt Lakosság!

Tájékoztatom Önöket, hogy ma reggel óta folyamatosan kapcsolatban vagyok a Katasztrófavédelemmel, az ÁNTSZ-szel, Vécsey László országgyűlési képviselővel, a Junior étkeztető céggel, az intézményvezetőkkel, SZMK vezetőjével, jegyző úrral és a Hivatal dolgozóival.

Sok kérdés érkezett hozzám, hogy az óvoda bezárásra kerül-e hétfőn?

A rendkívüli helyzetre való tekintettel nem az önkormányzat rendelkezik a bezárással kapcsolatban. Ez a kompetencia az Operatív Törzs és a Kormány kezében van. A ma délutáni tájékoztatón viszont elhangzott, hogy visszaadják a jogkört az önkormányzatoknak a bezárással kapcsolatban. Erről hamarosan megjelenik a Kormányrendelet, ami irányadó lesz az önkormányzatok számára. Önkormányzatunk a Kormányrendelet szerint fog eljárni.

Aki úgy gondolja, hogy a gyermekét nem kívánja óvodába járatni a kritikus időszakban, és meg tudja oldani gyermeke otthoni elhelyezését, az természetesen felfüggesztheti az átmeneti időszakra az óvodába járást, igazolt hiányzásnak fog minősülni. Nyári ügyeleti rendhez hasonlóan kiscsoportban, indokolt esetben természetesen az óvoda biztosítja a felügyeletet és az étkeztetést is. A kiscsoportban azonban CSAK azokat a gyermekeket tudják fogadni, akik teljesen tünetmentesek (nem köhög, lázmentes, stb.).

A mai tájékoztatón elhangzott még a tegnapi kiegészítéseként, hogy javasolják a szülőknek, hogy akár szomszédok is összefoghatnak, és kiscsoportban, felváltva vigyázhatnak a gyerekekre, és így a munkába járásuk is megoldódhat. Az oktatással kapcsolatosan még a mai napon módszertani útmutatót tesznek közzé, ami nem végleges, illetve ingyenes platformokat hoznak létre. A módszertani útmutatóban az Alapfokú Művészeti Iskolákkal kapcsolatos tudnivalókra is kitérnek. Ott is megpróbálják a digitális oktatást bevezetni az átmeneti időszakban. Maruzsi Zoltán köznevelési államtitkár elmondta még, hogy a digitális oktatáshoz szükséges eszközöket, tudást az intézmények rendelkezésére bocsátják, amivel rendelkeznek.

Kifejezetten kérték, hogy a gyermekek ebben az időszakban valóban maradjanak otthon, hiszen ez most nem a „bandázás” időszaka, a cél a megelőzés.

Az iskolában a kiscsoportos felügyelet csak indokolt esetben működik, melyet a Tankerület szervez.

Az étkeztetés az önkormányzat feladata, mellyel kapcsolatban az óvodákban és az iskolában igényfelmérés zajlik jelenleg. Az iskolában az étkeztetést helyben csak azok számára áll módunkban biztosítani, akik egyébként sem tudják a felügyeletet otthon ellátni (kiscsoportos felügyelet). Az otthon maradó gyermekek ellátásáról hamarosan tájékoztatjuk a szülőket, milyen módon tudják igénybe venni. A hétvégére való tekintettel kicsit nehézkesebben zajlik az igényfelmérés.
Kérem a pedagógusok, tanulók és szülők együttműködését a jelenlegi helyzetben!

A tájékoztatón elhangzott még, hogy a Kormányablakokhoz csak időpontra menjenek személyes ügyintézés céljából. A kész okmányokat nem személyesen kell most átvenni, hanem levélben fogják küldeni, mellyel kapcsolatban a jogszabály előkészítése folyamatban van.

Arra kérek mindenkit, hogy a megelőzés miatt a személyes ügyintézést csak a legsürgősebb esetekben válasszák. Nagytarcsa Önkormányzatánál már kihirdetésre került az ügyintézés menete. Változás esetén értesítjük Önöket!

Ez a jelenlegi helyzetet tükrözi, amennyiben újabb információkat kapunk, haladéktalanul tájékoztatjuk Önöket.

Egyéb önkormányzati intézményeink (múzeum, könyvtár) nyitva tartásáról is hamarosan tájékoztatjuk önöket.

Kérem a 65 év feletti korosztályt, hogy ha lehet, ne mozduljon ki otthonról, mert ők a legveszélyeztetettebbek. Azon személyeknek, akiknek nincs rokona, hozzátartozója, aki gondoskodna róluk, megszervezzük ellátását. Ennek formájáról hét elején tájékoztatást adunk.

Kérem Önöket, hogy figyeljék az Operatív Törzs tájékoztatóit, illetve Fb oldalunkat, mivel a helyzet óráról-órára változhat.

Előzzük meg a járvány kialakulását a megfelelő higiénés szabályok betartásával!

Tisztelettel,

Rimóczi Sándor Vilmos
polgármester