Uniós támogatás segítségével újították fel a csapadékvíz rendszert Nagytarcsán

Nagytarcsa Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be 2010 szeptemberében a KMOP-3.3.1/B kódszámú „Belterületi csapadékvíz elvezetés és gyűjtés” című felhívásra. A csapadékvíz elvezetés fejlesztésére a Közreműködő Szervezet jóváhagyásával, 79 869 019 Ft valósulhatott meg a fejlesztés uniós és állami támogatás segítségével.
Sajtóközlemény

2012. január 20-án 13.00 órai kezdettel Rimóczi Sándor polgármester hivatalos projektzáró ünnepséget tart, Glattfelder Béla Európai parlamenti képviselő – mint díszvendég – részvételével.

Az uniós pályázattal megvalósuló beruházás teljes neve: „Nagytarcsa község belterületi csapadékvíz elvezetés fejlesztése”, kódszáma: KMOP-3.3.1/B-10-2010-0016

A projekt összköltsége 88 743 355 Forint, ebből a támogatás összege 79 869 019 Forintot tett ki.

A fejlesztést elsődlegesen az előző évek rendszeres csapadékvízkárai tették indokolttá, amelyek az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségek miatt beavatkozás nélkül tovább növekedtek volna.

A belvíz elöntések során jelentős mennyiségű szennyvíz kerül a talajba, ami környezeti szempontból komoly veszélyt jelent. A beruházással lényegesen javult a település környezeti állapota, biztonsága.

A Felsőrét Lakópark II. területén az Iglic utca- Régi Szilas patakmeder- Bíborka utca- Szilas-patak által határolt célterület csapadékvíz elvezetésének megvalósulásával a településrészen élő mintegy 300 embert érintő problémát tudta az Önkormányzat orvosolni, mely lélekszámszám további több száz fővel fog – várhatóan 5 éven belül- növekedni az ingatlanfejlesztések miatt.

Nagytarcsa önkormányzata fontos feladatként határozta meg a település népességnövelő képességének javítását, fejlesztését, melyhez feltételek megteremtését tűzte ki célul. Az önkormányzat hosszú évek óta tervezi a település csapadékvíz-elvezetésére szolgáló csatornahálózat fejlesztését, de eddig ez mindig meghaladta pénzügyi lehetőségeit. Ezért szolgál mind a település vezetőinek, mind az elsősorban a fejleszteni kívánt településrészen lakóknak nagy örömére, a településrész csapadékvizének elvezetése megvalósult, melyhez jelentős anyagi segítséget jelentett a pályázat kedvező elbírálása.

A jelenlegi projekt keretében 2016 fm burkolt árok megépítése valósult meg.

A vízgyűjtők:

1. Somfa utca vízgyűjtő területe: 5,7047 ha

2. Felsőréti lakópark II.  vízgyűjtő területe: 13,9679 ha

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Kapcsolat:

Név: Nagytarcsa Község Önkormányzata

Cím: 2142 Nagytarcsa, Rákóczi u. 4.

Telefon: 06-28-450–204

E-mail: polgarmester@nagytarcsa.hu

Internet: nagytarcsa.hu