Főbb testületi döntések – 01.12

Kedves Nagytarcsaiak!

Továbbra is sok a tennivalónk, így a szerdai késő esti közbiztonsági egyeztetések után csütörtökön immár hivatalosan is ülésezett a képviselő-testület. Ezek közül kérjük engedjék meg, hogy a leginkább közérdeklődésre számot tartó témákban röviden ismertessük a főbb döntéseket:

1. Az ülésen elhangzott, hogy a körzeti megbízott tájékoztatása szerint sikerült elfogni a szerdai bűnelkövetőt. Az itt élők biztonsága továbbra is az egyik legfontosabb törekvésünk marad. Ehhez kapcsolódóan a képviselő-testület arról döntött, hogy az Ibolya utca elejére, illetve a Mező utca végére mielőbb kerüljenek köztéri kamerák. Az elmúlt időszakban tapasztalható bűnügyekben is nagy szolgálatot tettek az eszközök, ezért nem is kérdés, hogy a lakosság érdekében a további fejlesztés indokolt.

2. A képviselő-testület döntött Tóth István Gábor nagytarcsai származású író és tanár saját halottá történő nyilvánításról, aki a helyi könyvtár életében is kiemelkedő szerepet vállalt.

3. A több üzlet miatt sajnos sokak mindennapjait megkeserítik az Ibolya utca eleje – Kökény utca közötti forgalmas útszakaszon található kátyúk, repedések. A képviselő-testület döntött: a tereprendezésre és az útburkolat javításával kapcsolatban árajánlatokat kér, hogy mielőbb sikerüljön rendezni a meglévő méltatlan állapotokat (a kamerarendszer biztosításáról szóló döntés mellett).

4. Az ülésen szó volt egy újabb örökölt problémáról is. Elhangzott, hogy az ügyvédek tájékoztatása szerint az AGON Kft. (akivel Rimóczi Sándor Vilmos korábbi polgármester egyszemélyes, hosszú távú bérleti szerződést kötött havi 100 ezer forintért) mintegy 19 millió forintos összegért cserébe hajlandó levonulni a Grund területéről, aminek felmondását már határozatban kérte a korábbi képviselő-testület is Rimóczi Sándor Vilmos korábbi polgármestertől, látva az okozott kárt. A korábban megkötött előnytelen szerződést természetesen vitatja az új képviselő-testület is, hiszen ellentétes a nagytarcsai lakosság érdekeivel. Éppen ezért a jogi egyeztetések folyamatosak, emellett pedig a Grund sem fejlődik.

5. Mint ismeretes, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM), mint közérdekű üzemeltető 2022. március 1-jétől kezdve látja el Nagytarcsa ivóvíz- és csatornaszolgáltatását, mivel az előző időszakban egyszemélyben úgy lett korábban felmondva a szerződés a DPMV Zrt-vel, hogy nem sikerült más szolgáltatóval megállapodnia. A közérdekből kijelölt FCSM szerződése 2023. február 28-ig szól. Természetesen a lakosság nem maradhat vízszolgáltatás nélkül, így az ellátásbiztonság érdekében szükséges ivóvíz és szennyvíz szolgáltatás ellátására irányuló koncessziós pályázati kiírásáról döntött a képviselő-testület.

6. Önkormányzatunk lehetőséget biztosít a felnőtt háziorvosi rendelőben a helyben történő vérvételre. A levett minták elszállításáról szóló szerződés azonban lejárt, ezért szükséges volt erről döntést hozni. A döntés értelmében a továbbiakban is biztosított a minták elszállítása a kistarcsai laboratóriumba.

7. A képviselő-testület nyilvánosságra és átláthatóságra törekszik a gazdálkodás ügyében is. Ennek érdekében arról döntött, hogy – ügyelve az előttünk álló feladatokra, kiadásokra – a fegyelmezett gazdálkodás során keletkezett rendelkezésre álló pénzeszközöket leköti. Így a későbbiekben jelentős kamatbevétel realizálható, amit a közösségre fordíthat.

8. Döntöttünk az építés alatt álló bölcsőde védelméről is (kamera, kerítés stb.). Az előző időszakban kezdődött bölcsőde építéséről korábban adtunk részletes tájékoztatást, ahogy a 2022 elején levonult kivitelezővel kapcsolatos problémákról is. Az új testületre hárult a károkozás miatti jogi lépések megtétele és az ezzel kapcsolatos eljárás.

9. A nem megfelelő előkészítés miatt egyelőre arról döntöttünk, hogy további egy hónappal – február végéig – meghosszabbítjuk a Szociális Segítő Szolgálat szociális étkeztetésének biztosítását a jelenlegi partnerrel, ez idő alatt pedig további ajánlatokat kér a Hivatal azonos szempontok szerint, hogy az itt élők minőségi ellátásban részesüljenek. Az mindenesetre biztos: a szociális étkeztetés biztosított Nagytarcsán és továbbra is biztosított marad, hiszen a szociális érzékenység alapvető meghatározója az új testületnek. A pontosított, azonos keretrendszer által bekért ajánlatokról vélhetően január végén dönthetünk.

Valamennyi határozat hamarosan elérhető lesz a www.nagytarcsa.hu oldalon.

Köszönjük a bizalmat!

Nagytarcsa Község Önkormányzatának képviselő-testülete