Háziorvosi tájékoztató

TÁJÉKOZTATÓ AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA RENDELETÉNEK MEGFELELŐEN A HÁZIORVOSI ELLÁTÁS MÓDOSÍTOTT SZABÁLYAIRÓL

Tájékoztatom a Nagytarcsai háziorvosi rendelő betegeit, hogy a kormány a vírushelyzet értékelésének megfelelően módosította egyes háziorvosi, és szakorvosi szabályait.

A járványhelyzet tetőzése, és várható hosszabb lefolyása miatt a betegellátást csak a szigorú higiéniás szabályok betartásával lehet igénybe venni. Ennek megfelelően a betegek csak az alábbi előírások igénybevételével kereshetik fel a rendelőt:

  • Az első és legfontosabb szabály, hogy csak telefonon egyeztette időpontban és csak azok a betegek, akiknek az orvosi ellátása személyesen indokolt, halasztást nem tűrő, és más módon nem oldható meg. Ennek az eldöntése a szakorvos, illetve a személyzet feladata, a járványhelyzet miatt, az egész világon szükségszerűen kialakult rendszer bebizonyította. hogy a legmodernebb módon szolgálja a betegek érdekeit, a fertőzés megállítását, és a rendelési idő optimális beosztását. Ezért rendkívül fontos, és még egyszer ki kell emelni az előzetes konzultáció szükségességét. Ez a módszer bevált a betegek, és a személyzet együttműködésén alapul, szükséges a betegek belátása, és azt is tudomásul kell venni, hogy a háziorvosi rendelő személyzetének, ez nem hogy kevesebb, hanem mérhetően több időt, munkát, és költséget jelent.
  • Azoknak a betegeknek, akiknek a háziorvos szerint is indokolt a személyes ellátása, csak telefonos előjegyzés alapján, minimális beteglétszámmal, előzetes lázméréssel, maszkviseléssel (a beteg hozza magával), és vírus kérdőív kikérdezése után jöhetnek a rendelőbe.
  • A bejelentkezéskor a tünetek, és a kórisme ismertetésével lehetőség van gyorsan, hatékonyan, felállítani a diagnózist. A szükséghelyzet miatt gyorsan, és kényelmesen beszerezhetők a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök, a rendelőben személyes megjelenés nélkül.
  • A telefonos kulzultáció segítséget nyújt abban is, hogy a rendkívüli módon leterhelt kórházi szakorvosi beutalókat csak az indokolt esetben vegyék igénybe.
  • Minden szakorvosi tevékenység, csak előzetes konzultáció alapján, és csak a rendeletben felsoroltak esetében vehető igénybe. A szakorvosi beutaló kérése előtt a betegnek a szakorvosi tevékenységet ellátó hellyel egyeztetnie kell, és csak akkor kérhető a háziorvostól beutaló, ha a szakorvos indokoltnak tartja, és fogadja a beteget. (pl: kardiológia, diaetológia, reumatológia stb.)

Miután nehéz eligazodni az új szabályokban ezért néhány példával próbálunk segíteni. A havi gyógyszerek felírása nem igényel személyes jelenlétet, szakorvosi javaslatok, és közgyógy igazolások ás jogosítványok autómatikausan meghosszabbítódnak, már felírható EESZT-ben a gyógyászati segédeszköz is. Fájdalomcsillapító, vitamininjekciók, infúziós kúrák, beadása, vérnyomásmérés, jelenleg nem tartozik az ellátási feladatok közé, csak abban az esetben ha szakorvos külön kéri. Csontritkulás depo, illetve más depo készítményeket továbbra is beadjuk. A vérvételt továbbra is szüneteltetjük, de a kórházban egyes esetekben elérhető.

Továbbra is kérem a betegek megértését, és együttműködését.

Dr. Dutka Edina
háziorvos