Tájékoztatás a Petőfi lakótelep fűtésével kapcsolatban

Tisztelt Lakótelep Bérlői!

A Nagytarcsai Közszolgáltató Kft. 2018. augusztus 1-gyel hosszú távú, 10 éves megállapodást kötött a FŐTÁV Zrt.-vel, Nagytarcsa Petőfi lakótelep kazánházának üzemeltetésével kapcsolatosan. Nagytarcsa Község Önkormányzata, valamint a Közszolgáltató Kft. javaslatára a FŐTÁV Zrt. vállalta, hogy a régi és elavult 2 db gázkazán helyett, 2 db vadonatúj gázkazán kerül beépítésre, összesen 1,3 Megawatt teljesítménnyel. A FŐTÁV Zrt. vállalta, hogy a kazánokat a fűtési szezon kezdetére, 2018. október 15-re elkészíti, és alkalmas lesz a két gázkazán a szükséges hőtermelés megindítására.

Mind a mai napig a háztartási meleg víz szolgáltatás folyamatosan biztosított, illetve a Közszolgáltató ügyvezetőjének tájékoztatása alapján a 2 db 300 kW-os faaprítékos kazán készen áll a fűtés megindítására. Ezek alapján megállapítható, hogy a Petőfi lakótelep fűtésének elindítása nem a Közszolgáltató Kft. és Nagytarcsa Község Önkormányzat képviselő testületének hibájából nem indult meg. Magyarország Honvédelmi Minisztériuma tájékoztatta Nagytarcsa Község Önkormányzatát és a Nagytarcsai Közszolgáltató Kft-t mint kezelőt, és tudomásunk szerint a Petőfi lakótelep bérlőit is, hogy a fűtési rendszeren átalakításokat, beruházásokat kívánnak végrehajtani.

Tudomásom szerint a Petőfi lakótelep pincéjének bérlőit is tájékoztatták levélben, illetve felszólították a pincék kiürítésére, hogy a munkálatokat el tudják végezni. A lakók csak részben tettek eleget a kiürítési felszólításnak.

A Honvédelmi Minisztérium Védelmi Gazdasági Hivatal, a HMEI Zrt. és a vállalkozó, aki a Honvédelmi Minisztérium megbízásából az épületeken belül végzi az átalakításokat és az ezzel járó munkákat, a munkaterületet 2018. augusztus 1-jén vette át a “G” lépcsőházban végzendő munkák elvégzésére. A tegnapi nap folyamán (szeptember 25-én) a Közszolgáltató Kft. ügyvezetője Ősz Gyula, valamint a HMEI Zrt. gondnoka Mészáros Ferenc, megtekintette a lakótelepen történő munkákat. A “G” lépcsőházban a 800 kW-os hőcserélő beépítésre került, viszont az elektromos hálózat még nem került kiépítésre. Továbbá nem került még kialakításra a lépcsőházak szabályozásának átalakítása, amely során minden lépcsőházba beépítésre kerül egy három oldalú szelep, illetve egy hidromotoros szivattyú, ami önállóan forgatja a lépcsőházakban a fűtési meleg vizet. A gondnok, Mészáros Ferenc tájékoztatása alapján az “A” lépcsőházban a munkák most hétvégén (szeptember 28-29-30-án) kezdődnek el, illetve az azon a soron található lépcsőházakba is beépítésre kerülnek a fent már megnevezett technikai eszközök. Tekintettel arra, hogy szét kell vágni a fűtési rendszert ahhoz, hogy az “A” lépcsőházban a 800 kW-os hőcserélő beépítésre kerüljön, valamint hozzá kell nyúlni a lépcsőházakban található primer oldal, valamint a visszatérő szekunder oldalhoz is, egyelőre nem tudjuk a fűtési rendszert megindítani, mivel nem képesek a fűtési hő fogadására.

A leendő bölcsőde építésének a jelenlegi fűtési rendszerhez NINCS köze. A bölcsőde építése, közbeszerzésének eljárása NEM akadályozza az új lakótelep fűtésének megindítását. A Közszolgáltató Kft., mint már tájékoztattuk Önöket, a Magyar Energetikai Hivatalhoz fordult távhő szolgáltatási engedélyért. Az Energetikai Hivatal a kérelmet elutasította, mivel megállapítása alapján a kazánházból kilépő, és a fűtést biztosító vezeték nem távhő vezeték. Egyben az elutasító végzésében tájékoztatta a Közszolgáltató Kft.-t, hogy akkor fordulhat ismét az Energetikai Hivatalhoz távhő szolgáltatási engedélyért, hogyha még egy csatlakozót rá tud fűzni a jelenlegi meglévő fűtési rendszerre.
Én is tisztában vagyok vele, hogy a távhő szolgáltatás 5%-os áfával számol. Ezért azon vagyunk, hogy a bölcsőde közbeszerzési pályáztatása, valamint az építtető kiválasztása minél hamarabb megvalósuljon, hogy ki tudjuk építeni a bölcsőde fűtési rendszerét és be tudjuk adni a távhő szolgáltatási engedélyt. Úgy mint eddig, a megújuló energiával, faaprítékkal előállított hőt 5%-os áfával számoljuk, melyet mérünk; a gázkazánnal előállított hőt pedig 27%-os áfával számoljuk. Már tájékoztattam a Petőfi lakótelep bérlőit, hogy a fűtés és háztartási meleg víz szolgáltatásának ára változatlan marad.

Ahogy a Honvédelmi Minisztérium jelzi, hogy elkészült a beruházással és a lakókat kiértesítik, hogy a fűtési rendszer vízfeltöltése megindult, úgy újabb tájékoztatót adok ki Nagytarcsa Község Facebook oldalán és weboldalán.

A Magyar Honvédelmi Minisztérium Védelmi Gazdasági Hivatalának részéről tájékoztatást mi nem adhatunk ki, de a mai nap ígéretet tettek, hogy a lakótelep bérlőit tájékoztatni fogják.

Maradok Tisztelettel:

Rimóczi Sándor Vilmos
Nagytarcsa Község polgármestere

Nagytarcsa, 2018. szeptember 26.