Fontos határidő jár le az új KATA-s vállalkozásoknak

A bejelentkezési határidő: 2022. október 15-i nappal lejár!

Ha az egyéni vállalkozó az új KATA szerinti adózást választja, azt be kell jelentenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, illetve, ha így kíván adózni az iparűzési adóban az önkormányzati adóhatóság felé is. A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény értelmében az új KATA-alanyok számára nyitva álló adóalap-megállapítás választását a vállalkozó bejelentkezési nyomtatványon, a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozás kezdő napjától (azaz, szeptember 1-től) számított 45 napon belül jelenti be az önkormányzati adóhatóság számára (azaz október 15-ig).

Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy nem elegendő a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál választani az új KATÁ-t, hanem amennyiben a vállalkozó a helyi iparűzési adóban az önkormányzati adóhatóságnál is ilyen alapon kíván adózni és már az állami adóhatóságnál is ezt az adózási formát választotta, úgy ezt az igényét az előírt nyomtatványon külön be kell jelentenie önkormányzati adóhatóságunk felé!

Elektronikus önkormányzati ügyintézés kezdeményezése: https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap

Nyomtatvány megnevezése: „Bejelentkezés, változás-bejelentés”

A tételes helyi iparűzési adó szerinti adózási mód bejelentésére – jogvesztő határidővel – 2022. október 15-ig van lehetősége az adózónak. Fontos azt is kiemelni, hogyha az előírt bejelentkezési határidőt az adózó elmulasztja, későbbiekben ezt már utóbb nem teheti meg, nem pótolhatja a határidő jogvesztő jellegére tekintettel. Ez azt jelenti, hogy a későbbiekben iparűzési adóalapját általános módon tudja csak meghatározni.

További információ kérhető Hertelendy Zoltán Dánielné adóügyi előadótól a +36 (70) 977 0983-as telefonszámon.

Nagytarcsa Község Önkormányzat Adóhatósága